Proiecte

logo_PENELOPE + UE
sigla inotex
logo-wip + erasmus

Proiecte realizate:

a) Proiectul ENVICONTEH“Integrated systems of monitoring and controlling wastewater, the quality and security of textile products commercialized in Romania and Bulgaria”, derulat in 2012-2013, a avut ca parteneri: INCDTP, UCO Tesatura SRL, Parcul Tehnologic si Industrial GIURGIU NORD SA, Academia de Studii Economice si a fost finantat in cadrul programului de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria – http://www.certex.ro/Proiecte/ENVICONTEH/

b) Proiectul “Standardul national antropometric pentru copii” – derulat in 2011 de INCDTP in colaborare cu membrii clusterului RTxC

c) Proiectul de audit energetic SESECSustainable Energy Saving for the European Clothing Industry”, realizat in 2013 de catre INCDTP – finalizat cu rapoarte de audit energetic pentru unii dintre membrii clusterului (Dasta Textil, Tanex, BD International) si diseminarea rezultatelor cu ocazia diverselor evenimente sustinute de cluster – http://euratex.eu/pages/sesec

d) Certificarea OHSAS 18001 si SA 8000 cu finantare prin fonduri guvernamentale: Datsa Textil, Madirom , Practic Prodcom, Conflux, etc. proiecte elaborate de Asociatia RTxC pentru membrii sai.

e) Audit si certificare pentru Eticheta de bronz “Cluster Management Excellence” emisa de  Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA), obtinuta in 2013.

f) Participarea ca partener in cadrul proiectului ClusterPoliSEE “Developing Smart Specialization Strategies for Cluster Improvement”, finantat din fondurile Programul de Cooperare Transnationala, cu parteneri din toate tarile din Sud Estul Europei, care vizeaza definirea si dezvoltarea unor politici regionale de cluster. – http://www.clusterpolisee.eu/, http://ipe.ro/smarter/index.html. Dintre rezultatele proiectului mentionam si platforma de invatare www.clusterpolisees3.eu, dar si  proiectul pilot “A META-NETWORK OF CLUSTERS IN THE FRAMEWORK OF CLUSTER POLISEE PROJECT” in care este inclus si clusterul RTxC.

g) Proiect transnational SEE CLOUD Clusters Orientation towards Up-to-date technologies and models for common Development”, inclus in Programul de Cooperare Transnationala a Sud-Estului Europei, initiat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) cu ajutorul Asociatiei RTxC si al membrilor acesteia – http://www.see-project-cloud.eu/Home. Proiectul are ca obiectiv principal stimularea potentialului inovativ al IMM-urilor din SE Europei prin elaborarea unei strategii transnationale si a unui set de instrumente operationale pentru dezvoltarea si eficientizarea clusterelor si in cadrul acestuia au fost auditati, din punct de vedere inovare, mai multi membri ai clusterului.

h) Lucrare stiintifica realizata de membrii clusterului RTxC  “The Romanian Textile Concept Cluster and the Noatex Pole of competitivenes” prezentata in cadrul Conferintei internationale editia 2013 – TEX- TEH VI THE FUTURE OF TEXTILES de la Bucuresti

i) Proiectul “Analiza retelelor sociale” realizat in 2014 impreuna cu Gea Strategy & Consulting si care s-a finalizat cu un studiu de caz in care s-a luat ca model clusterul RTxC, proiect ale carui rezultate au fost folosite ulterior pentru stabilirea directiilor strategice ale clusterului.

Proiecte in implementare

a) Proiect Eureka “O noua paradigma a proceselor si serviciilor pentru articolele de imbracaminte destinate persoanelor obeze si varsnice – GarmNet” – initiat de Datsa si INCDTP in colaborare cu alte companii din tara si cu Institutul de cercetari textile din Polonia – http://garmnet.eu/index.php/en/.

b) Proiect PNCDI 2 Haine ESD realizate din fire cu miez conductor tricotate bistrat – Garm ESD” – Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” Iasi + INCDTP + TANEX + alti parteneri – http://www.certex.ro/Proiecte/PNCDI2179/acasa.html.

c) Proiect Eureka “Materiale textile multifunctionale cu rol de protectie impotriva capuselor – Tickotex” – INCDTP + Conflux + alti parteneri – http://tickotex.eu/index.php/ro/proiect.

d) Proiect Dezvoltarea clusterului RTxC”, finantat din fonduri europene Axa 1.3.3, proiect initiat de Entitatea de Management a clusterului ce are ca scop intarirea managementului de cluster:
- elaborarea Planului de Dezvoltare al clusterului
- elaborarea Strategiei clusterului, revizuirea anuala a strategiei
- elaborarea Planului de marketing si a strategiei de marketing pentru clusterul RTxC
- elaborarea unui Manual de identitate vizuala specific clusterului RTxC
- elaborarea unui studiu  de piata  referitor pentru zona America de Nord si Orientul Mijlociu
- elaborarea unui studiu de piata interna
- organizarea de campanii de promovare a clusterului “Ziua clusterului”
- organizarea de workshop-uri cu membrii clusterului
- participarea conducerii clusterului la evenimente externe si interne
- participarea personalului EMC la cursuri de formare
- participarea clusterului cu stand comun la targuri
- organizarea de misiuni economice
- servicii de “hosted buyers”
- imbunatatirea site-ului clusterului
- promovare on-line si off-line.