Clusterul Romanian Textile Concept s-a constituit pe 23 mai 2011 sub deviza “REZOLVAREA PROBLEMELOR COMUNE IMPREUNA”.
Scopul principal este de a crea un mediu propice in cadrul caruia firmele membre sa-si poata sustine si dezvolta activitatea, precum si de a crea, dezvolta si implementa programe care sa duca la dezvoltarea durabila a industriei textile. Clusterul este o platforma naturala pentru un parteneriat public-privat in cadrul industriei de textile, care cuprinde membri din industrie (producatori), cercetare-dezvoltare (universitati, institutii de cercetare), autoritati publice si firme cu rol catalizator (firme de consultanta, marketing-publicitate, transportatori etc).
Obiectivele particulare pe care Clusterul si le-a propus tin de cresterea competitivitatii in ceea ce priveste produsele, forta de munca, distributia si patrunderea pe noi piete, prin inovare-cercetare, instrumente de marketing si metode de comunicare, instruire – educatie privind forta de munca implicata.
A. CRESTEREA COMPETITIVITATII PRODUSELOR PRIN INOVARE – CERCETARE
- Promovarea noilor metode care sa duca la cresterea valorii adaugate a produselor realizate de companiile din cadrul clusterului, la eficientizarea resurselor atat materiale, cat si energetice.
- Crearea si organizarea unui “Centru Tehnologic Textil” in cadrul caruia se vor promova noile tehnologii inovatoare ce vor duce la dezvoltarea unor noi subsectoare: textile tehnice, textile inteligente, eco-design etc., in colaborare si cu alte sectoare interdisciplinare.
- Facilitarea accesului membrilor clusterului la proiecte de cercetare si inovare atat ca lideri, cat si in diverse parteneriate nationale si transnationale.
- Crearea unui brand propriu al clusterului, sub conceptul unic al unui designer, care sa prezinte posibilitatile tehnice ale membrilor clusterului – un exemplu este colectia “Marama” creata de designerul Andreea Tincu (membru in cluster) care cuprinde produse realizate in companiile membrilor din cluster, utilizand toate posibilitatile tehnologice existente din aceste companii.
B. PROMOVARE, INTERNATIONALIZARE, COMUNICARE
- Crearea de programe pentru a stimula dorinta oamenilor de a consuma “produsul romanesc”, de a creste si promova acest concept si, pe de alta parte, de a creste deschiderea producatorilor catre consumator, trenduri si design.
- Dezvoltarea unui sistem de distributie pentru produsele membrilor clusterului.
- Posibilitatea de patrundere pe anumite piete tinta pentru membrii clusterului prin participarea la targuri internationale si nationale.
- Cooperarea intre membrii clusterului, de exemplu accesul si negocierea in comun pentru materie prima si alte servicii in vederea scaderii costurilor, posibilitati de a crea colectii comune sub un singur concept (conform trendurilor).
- Comunicarea facila intre membrii clusterului – cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare.
- Gasirea unor sisteme de marketing si comunicare care sa ajute producatorii in particular, la nivel de cluster in general, dar si de societate (produs/brand romanesc).
C. INSTRUIRE – EDUCATIE
- Crearea unor sisteme de instruire si cointeresare pentru a promova meseriile industriei si de a perfectiona forta de munca din domeniu – actuala si viitoare (promovarea, perfectionarea si cresterea gradului de atractivitate a meseriilor din domeniul textil).
- Sustinerea si atragerea noilor talente (designeri vestimentari) prin programe de practica/stagii in fabricile producatorilor, crearea de start up-uri pentru tineri.
- Imbunatatirea conditiilor de lucru existente pentru membrii clusterului prin implementarea si certificarea OHSAS 18001 si SA 8000
- Crearea unui sistem de atragere a fortei de munca disponibile in vederea instruirii si realizarii unor produse, altele decat cele prelucrate industrial, dand posibilitatea integrarii socio-profesionale a persoanelor vulnerabile (in special femei).
Strategia pe care Clusterul o aplica pentru a-si atinge obiectivele este cea a imbunatatirii pe plan national si international atat a imaginii sale ca institutie credibila, cat si cea a membrilor si produselor realizate de acestia, acest lucru urmand a fi realizat prin participarea si organizarea de diverse evenimente tematice, prin participarea la targuri de specialitate etc. De asemenea, sustine si consolideaza pozitia membrilor sai in cadrul industriei prin implementarea unor servicii, produse, concepte si tehnologii inovatoare, dezvoltate in cadrul clusterului.